Merhaba Sevgili Egzersiz Atölyesi okuyucuları,
Ben Uzm. Fzt. Sezen Uyanık. Bu hafta Egzersiz Atölyesi’ni ben yöneteceğim ve sizlere pilates ile ilgili bilgilendirme yazıları yazacağım. Ama öncesinde size eğitim geçmişimle ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldum. Uzun yıllar Kocaeli’nde pediatri alanında özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve Romatem Fizik Tedavi Hastanesi’nde çalıştım. 2019 yılında Yeditepe Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladım ve doktora eğitimime Biruni Üniversitesi’nde devam etmekteyim.

Henüz pilates ile tanışmadıysanız ve size ne gibi faydalarının olacağını düşünüyorsanız, bu yazımızda aradığınız cevapları bulabilirsiniz.
Pilates egzersiz sistemi, jimnastik, dövüş sanatları, yoga ve dans hareket stilleri ve felsefesinin bir bileşimidir. Joseph Humbertus Pilates tarafından geliştirilmiştir. Pilates, 1880’li yıllarda Almanya’da doğmuş ve çocukken ateşli romatizma, raşitizm, astım gibi solunum sistemi problemlerine sahiptir. Zihin ve vücudunu kuvvetlendirmek amacıyla zen meditasyonu, yoga, jimnastik, boks, eskrim ve güreş gibi birçok spor ve egzersiz yöntemi ile ilgilenmiştir. Sonrasında esir düştüğü I. Dünya Savaşı’nda kamptaki hastaların sağlıklı olmaları için de onlara egzersiz yaptırmıştır. Daha sonra kendi egzersiz sistemini geliştirmek amacıyla Amerika’da çalışmalar yapmış ve New York’ta 1926 yılında eşi ile beraber dansçılarla çalışmalar yaptığı ilk pilates stüdyosunu açmıştır.
Pilates egzersiz sistemi, zihnin kasları kullanma becerisini geliştirdiği ve desteklediği için contrology (kontrol bilimi) olarak da adlandırılır. Mükemmel bir zihin ve beden dengesi geliştirmek ve sürdürmek amacına dayalı on temel egzersiz ilkesine sahiptir: farkındalık, denge, nefes, konsantrasyon, merkez, kontrol, etkinlik, akış, doğruluk ve uyum’dur.
Pilates egzersizleri;
• özel aletler veya yerde minder üzerinde ya da her ikisini de kullanarak
• yüzüstü, yan, sırtüstü yatar pozisyonda, oturmada, diz üstünde, ayakta
• ve egzersiz topları, lastik bantlar ve denge tahtaları gibi ekipmanlar kullanılarak yapılır.
Niçin Pilates yapmalıyız?
Pilatesin hayatımızın vazgeçilmezi olması için en geçerli nedenler…
1. Postürünüzü daha iyi hale getirebilirsiniz.
Duruş bozukluğunuzu size özel düzenlenen doğru bir egzersiz programı ile düzeltebilirsiniz.
2. Ağrılarınızı giderebilirsiniz.
3. Tüm kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
Pilates, tüm vücut kaslarını çalıştıran bir egzersiz sistemidir. Pilatesin ana hedefi core, yani merkez bölgeyi güçlendirmek olsa da bu bölgeyi güçlendirirken kol, sırt ve bacak kaslarınız da güçlenir.
4. Esnekliğinizi artırabilirsiniz.
Hem güçlü hem de esnek olmayı kim istemez.
5. Solunumunuzu geliştirirsiniz.
6. Dengenizi geliştirirsiniz.
7. Nerede ve kaç yaşında olursanız olun kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Yeter ki pilates egzersizlerine başlamak isteyin. Hayat harekettir, hareket hayat!
Kaynaklar:
Canbolat, T., Aytar, A. Adölesan kız basketbolcularda Pilates ve geleneksel stabilizasyon egzersizlerinin fiziksel performans ve zihinsel dayanıklılık üzerine etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. 2021;8(2):124-132.
Nóra Tolnai, N., Szabó, Z., Köteles, F., Szabo, A. Physical and psychological benefits of once-a-week Pilates exercises in young sedentary women: A 10-week longitudinal study. Physiology & Behavior. 2016;163: 211–218.
Pilatesin sağladığı faydalar açısından çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
BeğenBeğen