Merhaba Sevgili Egzersiz Atölyesi Takipçileri,
Ben Uzm. Fzt. Mehmet ACAR. Bu hafta egzersiz atölyesini ben yöneteceğim ve sizlere gebelikte pilates ile ilgili bilgilendirme yazıları yazacağım. Öncesinde özgeçmişimle ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. 2004 yılından itibaren pediatrik nörolojik ve ortopedik alanda hastane ve de rehabilitasyon merkezlerinde fizyoterapist olarak çalışma deneyimim oldu. Biruni üniversitesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon doktora eğitimime devam etmekteyim.
Hamilelikte pilatesin size ne gibi faydalarının olacağını düşünüyorsanız, bu yazımızda aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

PİLATES, Joseph Humbertus Pilates adındaki spor uzmanı tarafından geliştirilen çok yönlü bir egzersizdir. Amacı duruş şeklinizi, hareketlerinizi düzenlemek, fit ve sağlıklı yaşamanıza yardımcı olmaktır.
Bu hareketler sırt kaslarınıza, alt karın kaslarınıza, pelvik taban kaslarınıza odaklanır. Bu kaslar duruş pozisyonunuzu, gücünüzü ve dengenizi sağlayan kaslardır. Pilates egzersizleri egzersiz matlarında, elastik bantla ya da pilates topunda yapılabilir.
Gebelikte Pilatese Ne Zaman Başlamalıyız?
Gebelikte pilates yapmaya doktorunuz müsaade ettiği sürece, gebeliğin 12 ve 16. Haftası ile başlanabilir. Ortalama olarak haftada 2 ve 3 defa doğum yapana kadar güvenle devam edilebilir.
Niçin Gebelikte Pilates Yapmalıyız?
Gebelik ilerledikçe omurgaya binen yük artar. Sırt kasları kısalır vücudun denge merkezi öne kayar. Pelvise kalça diz, ayak bileklerine binen yük artar. Böylece kalça ve diz eklemlerin taşıma gücü azalır. Karın içi basınç artar. Dolaşım sisteminin hacmi ve kalbe binen yük artar. Ayrıca gebelikte salgılanan relaksin ve östrojen hormonu kas ve tendonların esnekliğini artırır. Destek sağlayan dokuların gücü azalır.
Kilo arttıkça karın büyüdükçe ve şiştikçe anne kendini kötü ve sıkıntılı hissedebilir. hareketliliğini kaybeder, duruş bozukluğu yaşar. Öz güvenini kaybeder.
Düzenli Yapılan Egzersizin Anne Adayına Faydası
- Ağırlık kontrolü sağlamaya yardımcıdır.
- Metabolizma hızını arttırır.
- Dayanıklılığı ve kas kuvvetini arttırır.
- Sırt ve bel ağrılarını minimuma indirir.
- Doğum için gerekli olan kas aktivitesini çalıştırır.
- Sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler.
- Gebelik diyabet riskini önler.
- Uyku düzeni sağlar.
- Daha az ödem oluşur.
- Anne adayının psikolojisini olumlu etkiler, gebeyi anneliğe hazırlar, doğum korkusunu azaltır ve daha rahat ve sağlıklı hamilelik geçirilmesini sağlar.
Egzersizin Kesilmesini Gerektiren Durumlar
- Abdominal (karın) ve pubik (kasık) ağrı, sırt ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Şiddetli baş ağrısı
- Vajinal kanama
- Uterus kasılmaları
- Yürüme güçlüğü
- Nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık, çarpıntı veya taşikardi (kalp hızının aşırı yükselmesi) durumunda pilates yapılmaz.
Bedeniniz en büyük hazinenizdir. Ona iyi bakın.
Egzersiz yapın mutlu kalın 🙂
KAYNAKLAR
Özçoban FA, Alkan E. Effects of Pilates on Pregnancy, Delivery and Postpartum Period, Smyrna Tıp Dergisi Araştırma Makalesi, 2017;22-30.
Sonmezer E, Özköslü MA, Y HB. The effects of clinical pilates exercises on functional disability, pain, quality of life and lumbopelvic stabilization in pregnant women with low back pain: A randomized controlled study, J Back Musculoskelet Rehabil, 2021;34(1):69-76.
Oktaviani I. Pilates workouts can reduce pain in pregnant women, Complement Ther Clin Pract. 2018 May; 31:349-351.
Hamileler için çok faydalı ve öz bir yazı olmuş emeğiniz için çok teşekkürler.
BeğenBeğen
Hamile pilatesi ile çok değerli bilgiler paylaşmışınız. Bu yazınız pilatese ilgimi artırdı teşekkür ederim
BeğenBeğen