GEBELİKTE PİLATES

Merhaba Sevgili Egzersiz Atölyesi Takipçileri

Ben Uzm. Fzt. Mehmet ACAR bu hafta kaleme aldığım gebelikte pilates ile ilgili bilgilendirme yazıma devam ediyorum ve bugün sizlere gebelikte pilates yapılırken dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi vereceğim.

1920’de geliştirilen pilates, Joseph Pilates tarafından oluşturulan bir egzersiz yöntemidir. Bu teknik, esneklik, fiziksel ve zihinsel şartlanma sağlamak için beden ve zihni birlikte çalışmaya çalışır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sıcak ve nemli havalarda ve ortamlarda egzersiz yapılmamalı. Serin tutacak teri emen havaya uygun spor kıyafetleri ile egzersiz yapılmalı. Göğüsleri korumak ve desteklemek için mutlaka sütyen kullanılmalı.

Aşırı ısınma ve sıvı kaybından korunmak için egzersiz boyunca en az yarım litre mümkünse bir litre su içilmeli. Anne adayları, hamilelik sürecinde alınması gereken günlük ekstra kaloriyi aldığından emin olmalı.

     Karın bölgesine potansiyel travma oluşturan her tür egzersizden sakınılmalıdır. Örneğin ata binme, su kayağı, kontak sporlar (futbol, tenis). Gebelerde: zıplama, hoplama ve ani yön değiştirmekten sakınmalıdır. Sauna veya buhar odaları kesinlikle kullanmayın. Hareketler yavaş olmalıdır. Ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Hiçbir zaman zorlanmamalıdır. Yorulana kadar yapılmalı, yoruldukça dinlenilmelidir.

     Akademik olarak yapılan araştırmada Mat Pilates Egzersizlerinin kronik bel ağrısı    olan hastalarda ağrıyı azaltmada, işlevsellikte artış ve yaşam kalitesini iyileştirmede yardımcı olacağı gözlemlenmiştir. Ayrıca 2019 yılında yapılan bir sistematik inceleme sonucunda ise hamile kadınların yaptığı egzersizlerin ruh sağlıklarını olumlu yönde etkilediğini ve psikolojik iyilik hallerini iyileştirdiğini ortaya koymuştur. 

Kırmızı çizgilerimize dikkat edelim lütfen:)

KAYNAKLAR

Kesim Sİ, Taştekin Ayşe. Türk Spor Hekimliği Dergisi, 2019, 54(4): 288-295. 

Azizi, F. (2020). Kronik bel ağrısı olan hastalarda pilates egzersizlerinin ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerine etkileri. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özçoban FA, Alkan E. Effects of Pilates on Pregnancy, Delivery and Postpartum Period, Smyrna Tıp Dergisi Araştırma Makalesi, 2017;22-30.

buketakinci tarafından yayımlandı

Merhaba! Ben Doç.Dr. Buket Akıncı. Kardiyopulmoner rehabilitasyon ve koruyucu rehabilitasyona kafa yoran bir fizyoterapistim. Bilginin, bilgiye ulaşmak ve bilgiyi paylaşma yollarının hızla değiştiği şu günlerde "sağlıklı yaşam, fiziksel aktivite ve egzersiz" temalı derslerim için "nasıl daha iyi öğrenir ve öğretirim?" sorusundan yola çıkarak "egzersizatölyesi" konseptini oluşturduk. Bu konsept biraz karmaşık:) Azı benden, çoğu öğrencilerimden gelen içeriklerden oluşan bu sitede "öğrenme yolumuz"a eşlik edebilirsiniz!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: