RUHUN KASINI DİNLE, AĞRIYA VEDA ET

 

Merhaba sevgili Egzersiz atölyesi okuyucuları, 

 Ağrılı insanlar için onları rahatlatacak hareketler bir kaçıştır ve günlük hayatında ağrı yaşayan benim gibi insanların her zaman bazı kaçış hareketleri vardır. Benim de yoga pratiğindeki kalça fleksör kaslarımı esnetmenin beni çok rahatlattığını fark etiğimden beri bu konuya daha ilgiliyim.

Aslında ordaki kasları gevşetirken nefes alıp verme döngüsünü devam ettirmek ordaki gerginliği alıp hareketin sonunda gevşeme hissi gerçekten iyi gelen bi his. 

Peki bunun arkasında ne yatıyor olabilir buna bakalım. 

Psoas kası (olarak telaffuz edilir), yapısal dengemizi, kas bütünlüğünü, esnekliği, gücü, hareket açıklığını, eklem hareketliliğini ve organ işleyişini etkileyen insan vücudunun en derin kasıdır.

Omurganın her iki yanından büyüyen psoas, 12. torasik omurdan (T12) yanal olarak 5 lomber omurun her birine uzanır. Oradan, femur (uyluk) kemiğinin tepesine bağlanmak için karın çekirdeği, pelvis içinden akar.

Psoas kasları hem yavaş hem de hızlı seğiren kas liflerinden yapılmıştır. Psoas major kasının lif tipi bileşimi dinamik ve postural fonksiyonlarını gösterir, bu da kalça ekleminin ana fleksörü (dinamik fonksiyon) olduğu gerçeğini destekler. Aynı zamanda psoas kası lomber omurga, sakroiliak ve kalça eklemlerinin stabilizatörü (postural fonksiyon) olma görevi vardır.

Psoas posterior pelvik ağrısı olan hastalarla çalışırken sıklıkla pelvik bölgedeki hareketi etkileyen kaslardan biridir. 

Bazen psoas yapısı bozulmasıyla disfkonsiyon oluşabilir. Posterior pelvik disfonksiyon kuvvet transferinde verimsizliğe neden olur ve sıklıkla lumbosakral bölgede ağrıya neden olur. Bu konudaki hareket çalışmalarından elde edilen bulguların çelişkili doğası nedeniyle bölge, posterior pelvik ağrının tanı ve tedavisi konusunda anlaşmaya varmak zor olmuştur.

Uzun oturma ve uzun oturma süreleri gerektiren işler, psoas sendromuna yol açan kısa ve sıkı pozisyona psoas koyma eğilimindedir. Ana fleksörler oldukları için zayıf psoas kasları, çevredeki birçok kasın kompanse etmesine ve aşırı kullanılmasına neden olabilir. Bu nedenle gergin veya aşırı gerilmiş bir psoas kası bel ve pelvik ağrıya neden olabilir. 

Bel ağrısı, anksiyete ve duygudurum bozuklukları geniş çapta incelenmekte ve yakından ilişkilidir. Ağrının organik nedeni her zaman net bir şekilde tanımlanmaz, bu da interception, propriosepsiyon(içalgı), kinestezi (hareket farkındalığı) ve visseral(iç organ) ağrının nöral devrelerinin araştırılmasına yol açar. Bunların tümü, sempatik sinir sisteminin ve motor ve premotor sistemin aktivasyonunu (artan kas gerginliği ve harekete hazır olma), endokrin sistemi, duygusal alanları ve merkezi sinir sistemini (“dövüş ya da uçuş” reaksiyonu) içerir.

Psoas Pelvik halka, çalışırken kendisine uygulanan kuvvetlere uyum sağlaması gereken dinamik bir yapıdır.Pelvik halka, bu yapının düzgün çalışması için son derece önemlidir.

Psoas aşağıdakiler için gereklidir:

·       İskelet dengesi

·       Esneklik

·       Hareket açıklığı

·       Ortak rotasyon

·       Organ işleyişi

·       Nefes

·       Dolaşım

·       Adrenal sağlık

·       Sinir işleyişi

·       Duygusal stabilite

·       Doğal doğum

Psoas kası birçok açıdan düşünüldüğünde, insanın farklı seviyeleri arasında multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilmeye uygun potansiyel bir bağlantı olabilir.

Psoas majör kas sistemi, insan psiko-somatik deneyiminin karmaşık sinir ağındaki ve potansiyel olarak travma sonrası stres bozukluğunun görülme sıklığında ve aynı zamanda rahatlamasında yer alan reaktif stres sisteminde ana aktörlerden biridir.

Duygusal durumlar sadece ağrının algılanma şeklini değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda süreçte beynin yapısını da değiştirir. Kronik ağrı semptomları, ilk ağrıya veya fiziksel travmaya verilen olumsuz bilişsel ve duygusal tepkilerle de şiddetlenir. Kronik ağrı, hafızayla ilişkili limbik bir yapı olan hipokampusla bağlantılıdır; hipokampal nörogenez, ağrı anılarını unutulmaz kılacak şekilde modüle edilebilir. 

Bu yüzden düzenli yapılacak esneme hareketleri ile psoas kası üzerindeki gerginlik azaltılıp hem fiziksel hem ruhsal olarak vücuda pozitif geribildirimler vermek ağrıya algı şeklimizi de değiştirebilir.  

Pratiklerinizde psoasa da yer vermeyi unutmayın!

Ağrısız günlerde görüşmek üzere. 

Kaynaklar

  1. Siccardi, Marco A., Muhammad Ali Tariq, and Cristina Valle. “Anatomy, bony pelvis and lower limb, psoas major.” (2018). 
  2. Murray, Isabella, Gayatri Bhanot, and Aditi Bhargava. “Neuron-Glia-Immune Triad and Cortico-Limbic System in Pathology of Pain.” Cells 10.6 (2021): 1553.
  3. Yemm, Ted. “Alternative Approach to Psoas Release in Posterior Pelvic Pain.” PM & R: the journal of injury, function, and rehabilitation 11 (2019): S118-S119.
  4. O’Dwyer S. Iliopsoas Syndrome The Hidden Root of Pain. http://www.lower-back-pain-answers.com/
  5. Introduction to the Psoas Muscle https://coreawareness.com/about/psoas/
  6. The Psoas: Muscle of The Soul https://bodydivineyoga.wordpress.com/2011/03/23/the-psoas-muscle-of-the-soul/

buketakinci tarafından yayımlandı

Merhaba! Ben Doç.Dr. Buket Akıncı. Kardiyopulmoner rehabilitasyon ve koruyucu rehabilitasyona kafa yoran bir fizyoterapistim. Bilginin, bilgiye ulaşmak ve bilgiyi paylaşma yollarının hızla değiştiği şu günlerde "sağlıklı yaşam, fiziksel aktivite ve egzersiz" temalı derslerim için "nasıl daha iyi öğrenir ve öğretirim?" sorusundan yola çıkarak "egzersizatölyesi" konseptini oluşturduk. Bu konsept biraz karmaşık:) Azı benden, çoğu öğrencilerimden gelen içeriklerden oluşan bu sitede "öğrenme yolumuz"a eşlik edebilirsiniz!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: