Merhaba sevgili Egzersiz Atölyesi okurları. Bu yazımda yüz yogasının sağlık üzerine etkisini ele alacağım.
Yüz yogası, yüz kaslarının dolaşımı artırır ve üretilen atık ürünlerin drenajını sağlayarak doku yenilenmesine yardımcı olur. Bu sayede cildimizin kanlanması artar, kanlanmayla birlikte oksijenlenme artar ve ciltte iyileşmeler meydana gelir.
Yüz yogası; gevşeme egzersizleri, güçlendirme egzersizleri ve masaj tekniklerini içinde barındıran bir metottur. Yüzde fazla gergin bir kas varsa gevşeme egzersizleri ve masaj uygulanırken, zayıf bir kas varsa güçlendirme egzersizleri uygulamak gerekir. Güçlendirme egzersizleri kasta tonus artışına (gerginlik) sebep olur. Evet bu tonusun artışı ciltte gerginliği artırır, sıkılaşmayı sağlar ama yüz için tek faydası daha genç ve ışıltılı bir cilt değildir. Aynı zamanda yüzde nörolojik ve ortopedik problemlerden dolayı farklı patolojiler görülebilir, diş sıkma veya gıcırdatma (bruksizm) probleminiz olabilir, yüz asimetriniz olabilir ve yüz yogası egzersizleri bu durumlarda etkin bir şekilde kullanılabilir.
Anksiyete, stres, hayal kırıklığı, öfke veya gerginlik bruksizme sebep olabilir. Bu durum genellikle geceleri yaşanır. Sabahları baş, boyun, çene ağrısıyla uyanmaya, migren ataklarına, diş eti kanamalarına, diş deformasyonlarına, uyku kalitesinin düşmesine ve genel yorgunluk halinin artmasına sebep olur. Bruksizmde masseter kası (çeneyi kapama kası) ve temporal (şakak) bölge kasları aşırı aktiftir. Bu kasların yüz yogası egzersizleri ile gevşetilmesi bruksizm için uygun bir yaklaşım olacaktır. Aynı zamanda bu uygulama uyku kalitesi olumlu yönde etkileyecek, kişilerin psiko-duygusal iyilik halini de artıracaktır.
Vücudumuzda iki tane olan organlar birbirinin aynı değildir. Büyüklük, güç, uzunluk, kalınlık… dikkat çeken ya da çekmeyen bir farklılık vardır. Mesela yüz bölgesinde bir göz diğer gözden daha büyük veya bir göz kapağı diğer göz kapağından daha aşağıda konumlanmış olabilir. Buna yüz asimetrisi denir. Bu duruma uyku pozisyonunuz da sebep olmuş olabilir, tek tarafla çiğneme aktivitesi de sebep olabilir ya da doğuştan hep var olmuş olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişi kas gücü zayıf olan tarafta güçlendirme egzersizleri yaparak asimetri farkını azaltabilir.
Yüze gelen sinir liflerinin, beyindeki hasara veya çevresel zedelenmelere bağlı olarak yüzün sağ veya sol yarısı etkilenmesi sonucu mimik kaslarındaki hareket kaybına yüz felci denilir. Etkilenen tarafta göz tam kapanmaz, kaş hareketleri kaybolur, kaş çatılmaz, gülme sırasında dudakta asimetri oluşur, dudak büzemez… Hareket kaybı olan kaslar uyarılmalı, harekete teşvik edilmeli ve dolaşımı artırılmalıdır. Bu durumda kullanılabilecek farklı fizyoterapi ve rehabilitasyon tekniklerine alternatif olarak yüz yogası egzersizleri kullanılarak tedavi hedeflenebilir.
Başka hangi durumlarda yüz yogası kullanılabilir?
Yüz Yogası Uygulanabilecek Bazı Patolojik Durumlar
- Temporomandibular eklem (Çene eklemi) problemlerinden kaynaklanan ağrının tedavisi
- Hemifasiyal spazmlar (yüzün bir yarısındaki mimik kaslarının kontrolsüz bir şekilde seğirmesidir)
Sonuç olarak egzersiz yapmak nasıl genel vücut sağlığını olumlu yönde etkiliyorsa yüz için yapacağımız egzersizler de yüze iyi gelmektedir. Hem derin çizgilerin azaltmada, kırışıklıkları azaltmada, cilt tonunu eşitlemede, sağlıkla ilgili patolojilerin etkisini azaltmakta yüz yogası gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.
Hadi kendimize bir iyilik yapıp ayna karşısına geçelim. Hergün sadece birkaç dakika ayırıp zamana meydan okuyalım.
Kaynaklar
- Miernik, M., Wieckiewicz, M., Paradowska, A., & Wieckiewicz, W. (2012). Massage therapy in myofascial TMD pain management. Advances in clinical and experimental medicine : official organ Wroclaw Medical University, 21(5), 681–685. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23356206/
- Peeraully, T.; Hameed, S.; Cheong, P. T.; Pavanni, R.; Hussein, K.; Fook ‐ Chong, et al. (2013) Complementary therapies in hemifacial spasm and comparison with other movement disorders. International Journal of Clinical Practice, 67(8):801-806. doi:10.1111/ijcp.12151. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23869681/
- Kandakurti, P. K., Shanmugam, S., Basha, S. A., Amaravadi, S. K., Suganthirababu, P., Gopal, K., & George, G. S. (2020). The effectiveness of low-level laser therapy combined with facial expression exercises in patients with moderate-to-severe Bell’s palsy: A study protocol for a randomised controlled trial. International journal of surgery protocols, 24, 39–44. doi: 10.1016/j.isjp.2020.11.001. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33313457/