Herkese Merhaba!
Ben Fizyoterapist Melike Beki. 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden mezun oldum. 11 yıldır otizm spektrum bozukluğu ağırlıklı olmak üzere özel gereksinimli çocuklar ile çalışıyorum. 2021 yılında başladığım Biruni Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Tezli Yüksek Lisans eğitimime devam ediyorum.
Yoga ile 2012 yılında tanıştım. İyi ki! Dikkatimi bedenime, nefesime, zihnime yönlendirmek için fırsat vermek, bir çocuğun çevresini keşfetme merakı gibi kendime keşif merakımı arttırıyor. Mattaki pratiklerim ne bir önceki güne ne bir sonraki güne benziyor, her gün yeni bir beden, yeni bir zihin, yeni bir nefes karşılıyor beni. Daima öğrenci, daima yeni bir keşif alanı.
Yoga pratiğimi derinleştirmek ve deneyimlediklerimi başkalarıyla da paylaşmak için 2018 yılında 200 Saatlik Temel Seviye Yoga Uzmanlık Eğitimi’ni (YA: 260460), 2021 yılında 50 Saatlik Yin Yoga Uzmanlık Eğitimi’ni tamamladım.
Çoğumuzun aşina olduğu gibi günümüzde birçok yoga dersi adı duyuyoruz: hatha, vinyasa, ashtanga, yin, restoratif, kundalini… Sizlere aktif olarak ders verdiğim vinyasa yoga hakkında bilgi vermek istiyorum.
Vinyasa kelimesi Sanskrit dilinde özel bir biçimde yerleştirmek anlamına geliyor.
Vi: özel biçimde
Nyasa: yerleştirmek
Vinyasa akış ise, su gibi akışkan hareket serilerinin nefeslerle koordine edilmesidir.
Nefes ve hareketin koordine edilmesiyle dersler enerjik bir bedeni dönüştürme çalışmasına dönüşür ve kişi kendi ile ilgili daha derin bir anlayışa sahip olmaya başlar. Her nefese, her adıma, her poza ve arasındaki geçişe dikkatimizi vermeye başladığımızda olanla her anlamda daha ilişkili olmaya, daha net görmeye ve dönüşümü daha net izlemeye başlarız. Vinyasa yogada hep bir akış vardır, bir şey diğerine dönüşür, her son yeni bir başlangıçtır ve tek araştırma yolculuktur.
Vinyasa yoga fiziksel olarak güç, esneklik ve denge kazandırırken, postürü düzeltir, dinamik yapısı gereği kardiyovasküler sağlığı destekler ve konsantrasyonu artırır. Fiziksel beden uyum içinde olmaya başlayınca nefes derinleşmeye, zihin dinginleşmeye, hayat enerjisi ve su elementi daha özgür bir şekilde akmaya başlar.
Vinyasa akış bir sistem değildir, yaratıcılığa izin verir ve özgürlük içerir. Bu özgürlük ve yaratıcılık da vinyasa akışı çekici hale getirir. Genel bir vinyasa akış; bedeni, nefesi, zihni şu an olana nazikçe davet ederek bir farkındalık anı ve nefes çalışması ile başlar, ısınma serileri ve akışkan asana pratikleri ile devam eder, terapötik pozlar ile yavaşlayıp son dinlenme hali ceset poz ile sonlanır.
Bir vinyasa akış doğuyor, büyüyor, olgunlaşıyor, yaşlanıyor ve ölüyor; tıpkı yaşam gibi bir akış…
Namaste!
Fzt. Melike Beki
https://www.instagram.com/melike.kucukbeki/




